Теоретичні засади побудови системи характеристик логістичного підприємства - Ожибко , Володимир Богданович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті здійснено теоретичне узагальнення та концептуалізацію підходів до побудови системи характеристик логістичного підприємства в контексті сучасних економічних трансформацій. Метою дослідження є розробка теоретичних засад формування багаторівневої, структурно-функціональної моделі логістичного підприємства з урахуванням нових викликів, зокрема впливу війни, порушення логістичних ланцюгів і потреби у формуванні стійких, адаптивних господарських структур. Методологічною основою дослідження стали системний, процесний, функціональний, інституційний та ризик-орієнтований підходи, що дозволили охопити багатовимірну природу логістичної діяльності. У результаті аналізу було виокремлено три ієрархічні рівні характеристик логістичного підприємства: базовий, операційний та адаптивно-інноваційний - кожен з яких відображає відповідний спектр функцій та потенціал до саморозвитку. Розроблено типологію критеріїв оцінювання ефективності логістичного підприємства, що включає не лише традиційні операційні та фінансові параметри, а й соціальні, інституційні та інноваційні індикатори. Зазначені результати дозволяють розглядати логістичне підприємство не лише як суб’єкт виробничо-комерційної діяльності, а як елемент національної економічної безпеки та інфраструктурної стійкості. Стаття формує наукове підґрунтя для розробки прикладних моделей управління логістичними структурами в умовах невизначеності та повоєнного відновлення, зокрема у межах стратегій державної логістичної політики. Представлені положення мають теоретичну новизну і практичну цінність у контексті формування нової архітектоніки логістичних систем України в період трансформаційного оновлення.