Європейські інструменти підтримки бізнесу: програми розвитку, партнерські платформи та інституційний супровід - Омельяненко, Віталій Анатолійович; Коблянська, Інна Ігорівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
ЄС пропонує українському бізнесу широкий набір можливостей (гранти на розвиток, участь у програмах підтримки інновацій, консультаційна допомога, залучення до освітніх та нетворкінгових ініціатив тощо). Паралельно з цим має розвиватися інституційна співпраця: бізнес має об'єднуватися з місцевою владою, торговими палатами, профільними асоціаціями та європейськими фондами для реалізації більш масштабних ініціатив, зокрема на рівні регіонів. Метою статті є систематизація можливостей, які пропонує ЄС для розвитку українського бізнесу, визначення особливостей основних інструментів підтримки, практик інноваційної інтеграції в європейський ринок, а також формування інституційного супроводу трансформації підприємницького середовища з метою використання можливостей ЄС. Узагальнено обсяги підтримки для українського бізнесу за основними програмами ЄС у 2022-2025 рр. Визначено, що інструменти підтримки бізнесу від ЄС охоплюють широкий спектр напрямів, забезпечуючи комплексну інституційну та фінансову допомогу підприємцям. Огляд програм та інструментів свідчить про те, що сучасні інтеграційні процеси між Україною та ЄС відкривають широкі можливості для вітчизняного бізнесу у сферах фінансування, цифровізації, інновацій, експорту та регіонального розвитку. Обґрунтовано, що повноцінна реалізація цих можливостей потребує ефективного інституційного забезпечення, що охоплює як органи державної влади, так і недержавні структури, міжнародні програми, фінансові організації та партнерські мережі. Визначено рівень використання українським бізнесом можливостей ЄС та вказано основні бар’єри цих процесів. Висвітлено основні інструменти ЄС для підтримки бізнесу та деталізує бар’єри для участі українських підприємців, потенційні переваги залучення до програм, рекомендовані дії для подолання викликів і ключових відповідальних суб’єктів. Розглянуто кейс інструменту European Enterprise Network (EEN), визначено цільові групи його користувачів та запропоновано комплекс відповідних інституцій, що забезпечують ефективне використання можливостей EEN.