Економічне значення відновлення енергетичної інфраструктури України в повоєнний період - Ємець, Вадим Вікторович; Сохань, Інна Віталіївна; Поповський, Віталій Геннадійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є дослідження стратегічних підходів до відновлення енергетичної інфраструктури України в повоєнний період, зосереджуючи увагу на взаємозв’язку енергетичної безпеки, стійкості та економічної стабільності. Проаналізовано комплексні проблеми, пов’язані з відновленням енергетичних систем, які були серйозно пошкоджені через воєнний конфлікт, підкреслюючи важливість відбудови не лише фізичної інфраструктури, але й інституційного та технічного потенціалу, необхідного для довгострокової стійкості. Розглянуто як економічні, так і технічні аспекти, що впливають на ефективність відновлення енергетичної інфраструктури, наголошуючи на необхідності рішень, адаптованих до конкретних обставин України, наявних ресурсів і міжнародних стандартів. У статті розглянуто важливість упровадження принципів сталого розвитку в процес відновлення енергії. Враховуючи необхідність збалансувати нагальні потреби відбудови з довгостроковими екологічними та економічними цілями, дослідження наголошує на інтеграції відновлювальних джерел енергії та інноваційних енергетичних технологій. Застосовано комплексний методологічний підхід, що охоплює аналіз документів, порівняльне вивчення міжнародного досвіду, прогнозування економічних і соціальних наслідків відбудови енергооб’єктів. Ця методологія сприяє глибокому розумінню викликів і потенційних стратегій відновлення. Основними пріоритетами відновлення енергетичної інфраструктури України, що визначені в дослідженні, є: гарантування енергетичної безпеки, диверсифікація джерел енергії, інтеграція технологій відновлювальної енергетики та модернізація енергетичної мережі з метою підвищення її ефективності та зниження вразливості до майбутніх збоїв. Крім того, наголошено на необхідності поетапних зусиль із реконструкції, з першочерговою увагою до критичної інфраструктури та основних послуг. Дослідження містить конкретні рекомендації щодо ефективного планування та реалізації проєктів реконструкції енергетичної інфраструктури, враховуючи фінансові та технічні обмеження, перед якими постає Україна, а також роль міжнародної підтримки та співпраці. Висновки підкреслюють важливість стратегічного довгострокового планування та створення стійкої енергетичної структури, здатної адаптуватися до майбутніх глобальних та локальних викликів. Отримані результати сприяють формуванню надійної національної політики, що гарантує енергетичну безпеку та підтримує ширші цілі України щодо економічного відновлення, соціальної стабільності та сталого розвитку.