Розвиток соціальної відповідальності бізнесу, професійної етики спеціалістів в галузі економіки та маркетингу в контексті інноваційних викликів для креативної економіки - Перевозова, Ірина Володимирівна; Лещук, Галина Василівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті визначено актуальність розвитку професійної етики економіста та соціальної відповідальності бізнесу в умовах креативної економіки, де інноваційні виклики вимагають нових підходів до взаємодії між бізнесом і суспільством. Доведено, що формування етичних стандартів і впровадження соціальних ініціатив сприяють не лише покращенню репутації підприємств, а й створенню довгострокових конкурентних переваг, заснованих на довірі та прозорості. Також обґрунтовано важливість підвищення компетентності економістів у сфері професійної етики, оскільки саме їхні рекомендації впливають на прийняття стратегічних рішень, що мають соціальні наслідки. У роботі встановлено, що детермінанти професійної етики економіста охоплюють рівень освіти, нормативно-правову базу та корпоративну культуру, тоді як детермінанти соціальної відповідальності бізнесу формуються під впливом суспільних очікувань, громадської думки і прагнення компаній підвищувати власну конкурентоспроможність. Особлива увага охарактеризовано можливостям застосування інноваційних технологій, включно з використанням цифрових рішень та штучного інтелекту, для підсилення прозорості бізнес-процесів і зменшення ризиків недоброчесної діяльності. Акцентовано на тому, що соціальна відповідальність бізнесу виражається через турботу про навколишнє середовище, працівників, місцеві громади та відкритість корпоративної звітності. Виявлено, що консолідація зусиль у напрямку етичної діяльності економістів і соціально відповідального бізнесу прискорює інноваційне зростання та створює підґрунтя для формування стійкого конкурентного середовища. Зроблено висновок, що в часи швидких змін саме професійна етика та соціальна відповідальність дозволяють бізнесу діяти гармонійно зі суспільними інтересами, зміцнюючи ринкові позиції та забезпечуючи можливості для сталого розвитку.