Особливості визначення стратегії розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури підприємства у сучасних умовах - Ложачевська, Олена Михайлівна; Сєдой, Павло Владиславович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Дослідження спрямоване на визначення ключових аспектів стратегічного планування розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури підприємства. Розглянуто проблеми уточнення понятійного апарату, класифікації компонентів інформаційно-комунікаційної інфраструктури та обґрунтування вибору моделі її розбудови у контексті сучасних викликів цифрової трансформації. Проведене дослідження базується на використанні системного підходу, порівняльного методу, структурного моделювання та статистичного аналізу. На основі узагальнення сучасних підходів до трактування поняття інформаційно-комунікаційної інфраструктури підприємства запропоновано його визначення, яке враховує як технічні, так і організаційно-управлінські складові. Виділено основні компоненти інформаційно-комунікаційної інфраструктури: апаратно-технічні засоби, комп'ютерні та комунікаційні мережі, програмне забезпечення, бази даних, мережеві ресурси та сервіси, кадрове забезпечення, обслуговуючі засоби, процедури та політики. Досліджено дві альтернативні моделі побудови ІКІ підприємства: традиційну (On-Premise) та хмарну (Cloud), визначено їх основні переваги та недоліки. Підтверджено, що вибір оптимальної моделі повинен враховувати технологічні, управлінські, економічні, соціальні та регуляторні фактори. На основі аналізу міжнародних та національних тенденцій використання Cloud-технологій встановлено, що рівень проникнення хмарних сервісів в Україні суттєво поступається європейським показникам, що свідчить про наявний потенціал для подальшого розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури на вітчизняних підприємствах. Розвиток інформаційно-комунікаційної інфраструктури підприємства є критично важливим для забезпечення ефективного функціонування інформаційних процесів та реалізації стратегічних цілей бізнесу. Запропоновані підходи до вибору моделей розбудови інформаційно-комунікаційної інфраструктури призначені для оптимізації процесу стратегічного планування розвитку підприємства.