Сучасні виклики в системі транспортної логістики в контексті воєнного стану в Україні та їх подолання - Власенко, Дмитро Олександрович; Македон, Галина Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу сучасних викликів, що постали перед транспортною логістикою України в умовах воєнного стану. Розглянуто вплив війни на ключові аспекти галузі, включаючи руйнування транспортної інфраструктури, порушення ланцюгів поставок, безпеку перевезень, зростання операційних витрат та дефіцит робочої сили. На основі аналізу останніх наукових досліджень та публікацій систематизовано основні проблеми та підходи до їх вирішення. Особливу увагу приділено дослідженню та систематизації прикладів успішного подолання логістичних викликів в Україні під час війни, включаючи державні ініціативи, адаптацію бізнесу та міжнародну допомогу. У статті сформульовано висновки щодо основних тенденцій розвитку транспортної логістики в умовах війни, оцінено ефективність вжитих заходів та визначено перспективи подальшого розвитку галузі після завершення воєнних дій. Наголошено на важливості міжнародної співпраці та необхідності довгострокової стратегії відновлення та модернізації транспортної інфраструктури України для забезпечення її економічної стійкості та інтеграції до європейської та світової транспортних мереж. Визначено перспективні напрямки подальших наукових досліджень у цій галузі.