Методичні засади оцінювання конкурентостійкості промислових підприємств у контексті стратегізації інноваційного розвитку - Марченко, Віталій Валерійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета дослідження полягає у розробці науково обґрунтованого підходу до оцінювання конкурентостійкості промислових підприємств, що дозволяє виявляти їхні стратегічні переваги в умовах динамічного зовнішнього середовища та слугує основою для формування сценаріїв інноваційного розвитку. Конкурентостійкість у даному контексті розглядається як здатність підприємства не лише досягати, а й зберігати конкурентоспроможність у довгостроковій перспективі, що особливо актуально для підприємств з високим рівнем інноваційної активності. Методи. Методологічною основою дослідження виступає системний підхід до оцінювання економічної стійкості, інноваційного потенціалу та стратегічної адаптивності підприємства. У дослідженні використано методи структурно-функціонального аналізу, нормування показників за максимальним значенням, а також мультиплікативну модель інтегральної оцінки з урахуванням блоків ефективності, фінансової стабільності, технологічного оновлення, організаційної гнучкості та ринкової динаміки. Інформаційною базою виступають дані статистичної звітності, зокрема форма №1-інновація. Результати. У межах роботи запропоновано та апробовано методику побудови інтегрального індексу конкурентостійкості, що забезпечує об’єктивну оцінку внутрішніх резервів підприємства та дозволяє встановити залежність між рівнем його конкурентостійкості й інноваційною активністю. Запропонований підхід дозволяє визначати слабкі ланки в управлінні підприємством, здійснювати міжгалузеве порівняння та розробляти стратегічно-орієнтовані сценарії розвитку, адаптовані до умов турбулентного ринкового середовища. Висновки. Розроблена методика є універсальним інструментом стратегічного аналізу, який може бути використаний у практиці контролінгу промислових підприємств. Вона дозволяє не лише оцінити поточну конкурентоспроможність, а й прогнозувати динаміку її змін під впливом інновацій, що забезпечує підґрунтя для ефективного управління розвитком підприємства в умовах трансформаційних викликів.