Цифрові маркетингові технології в стратегії розвитку фінансового потенціалу підприємств в контексті інноваційних трансформацій - Пілецька, Саміра Тимофіївна; Ареф’єв, Сергій Олегович; Коритько, Тетяна Юріївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Метою статті є дослідження ролі цифрових маркетингових технологій як ключового інструменту в стратегії розвитку фінансового потенціалу підприємств в умовах інноваційних трансформацій. Обґрунтовано, що стратегія підвищення фінансового потенціалу є ключовим моментом у розвитку підприємства, оскільки успішна її реалізація потребує впровадження інноваційних технологій у виробництво продукції та наданні послуг, а також ефективного використання інноваційних маркетингових орієнтирів. Визначено, що в контексті впровадження цифрових маркетингових технологій стратегія розвитку фінансового потенціалу підприємств має відповідати сучасним вимогам інноваційної економіки та цифрової трансформації, зокрема, забезпечувати: орієнтацію виробничої діяльності на потреби цільової аудиторії, безперервне вдосконалення ефективності операційної діяльності, господарську автономність підприємств, адаптивність і швидке реагування на зміни ринкової кон’юнктури. Запропоновано механізм реалізації стратегій розвитку фінансового потенціалу підприємств основним завданням якого виступає формування системи стратегічних орієнтирів, які забезпечують адаптивність до змін зовнішнього середовища, враховують вплив інновацій та цифровізації, а також орієнтовані на досягнення сталого фінансового зростання підприємства, а цифрові маркетингові технології є елементом такого механізму, оскільки вони дозволяють точно і своєчасно комунікувати зі споживачами, аналізувати ринкові тренди, створювати ефективні бізнес-моделі та просувати стратегічні цілі підприємства в умовах інноваційних трансформацій. Висновки. Для ефективного впровадження цифрових маркетингових технологій підприємствам необхідна системна ідентифікація та постійний моніторинг доступних цифрових інструментів, що дозволяє не лише оптимізувати маркетингову діяльність, а й забезпечити більш результативну взаємодію із споживачами. У контексті глобальних викликів та стрімких змін ринкового середовища особливої ваги набуває виявлення цифрових можливостей і впровадження найбільш ефективних цифрових інструментів. Це критично важливо для транспортних підприємств, що прагнуть до випереджуючого розвитку, адаптації до інноваційних тенденцій і формування стійких конкурентних переваг.