Інноваційне технологічне забезпечення цифровізації освітньої діяльності закладів вищої освіти - Устенко, Станіслав Веніамінович; Вознюк, Ярослав Юрійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є розроблення та обґрунтування організаційно-технологічної архітектури цифрового інноваційного консорціуму як ефективної форми стратегічного партнерства між закладами вищої освіти, науковими установами, ІТ-компаніями, стартапами та державними структурами для спільного створення, впровадження та масштабування цифрових інновацій у сфері освіти. Для досягнення поставленої мети використано комплекс наукових підходів, моделей та інструментів, зокрема аналізу й узагальнення сучасних досліджень, системного підходу до формування технологічного інструментарію процесу цифровізації, методів структурно-функціонального моделювання і проектування організаційних структур цифрової екосистеми у взаємодії з цифровим інноваційним консорціумом. За результатами дослідження запропоновано організаційно-технологічну архітектуру цифрового інноваційного консорціуму, що включає ключові цифрові компоненти, такі як класичні системи (ERP-, CRM-, HRM-, E-learning-платформи), спеціалізовані платформи для моніторингу науково-освітньої діяльності, програмно-технічні комплекси на базі IoT-технологій, інтелектуальну інформаційну управляючу систему в поєднанні з комплексом інформаційно-аналітичних інструментів, системи обліку матеріально-технічного забезпечення та прикладні наукові проєкти. Визначено, що створення цифрових інноваційних консорціумів дозволяє закладам вищої освіти ефективно інтегруватися в зовнішнє освітнє середовище, підвищуючи їхню адаптивність до змін зовнішніх умов та конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг. Висновки дослідження підтверджують, що запропонована архітектура цифрового інноваційного консорціуму забезпечує взаємодію закладів вищої освіти з підприємствами IT-галузі, інфраструктурними підрозділами наукових установ і стартапами, сприяючи реалізації інноваційної науково-освітньої продукції. Встановлено, що використання концептуальної моделі цифровізації функціональних підсистем закладу вищої освіти, центральним елементом якої є ядро інтелектуальної інформаційної управляючої системи у сукупності з комплексом інформаційно-аналітичних інструментів, дозволяє підвищити ефективність прийняття управлінських рішень.