Основні проблеми забезпечення безпекового розвитку ринку природного газу в умовах євроінтеграційних процесів - Гараздюк , Володимир Васильович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є всебічний аналіз основних проблем та загроз забезпечення безпечного розвитку ринку природного газу в Україні в умовах євроінтеграційних процесів. Об’єктом дослідження виступає вітчизняний ринок природного газу, а предметом – механізми його безпечного функціонування і розвитку. Аналіз наявних джерел засвідчує, що безпечний розвиток українського ринку природного газу визначається взаємодією нормативно-правових, конкурентних, інноваційно-технічних та фінансових чинників. Усі розглянуті дослідження узгоджуються у висновку про необхідність посилення регуляторної ясності, диверсифікації джерел та впровадження сучасних технологій для мінімізації внутрішніх і зовнішніх ризиків. Визначено основні параметри «безпечного розвитку» ринку природного газу в Україні. Охарактеризовано сучасний стан газового сектору, обґрунтовано актуальність його аналізу на тлі євроінтеграційних процесів та повномасштабної війни. Встановлено, що військові дії 2022–2024 рр. призвели до зниження попиту на газ майже на третину та руйнування значної частини газотранспортної інфраструктури, що перетворило питання диверсифікації та модернізації на нагальні. Виділено чотири основні проблеми безпечного розвитку галузі: фізичну зношеність мереж, енергетичну залежність від імпорту, недосконалість регуляторних реформ і економічні дисбаланси. Охарактеризовано чотири групи загроз: воєнні атаки на об’єкти газової інфраструктури, кібертаки та диверсії, економічні потрясіння світових ринків і екстремальні природні явища. Доведено, що досягнення енергетичної безпеки вимагає комплексного підходу – прискореної інтеграції з європейським ринком, розвитку власної видобувної бази, захисту критичних об’єктів та реформ у сфері тарифоутворення. Встановлено, що успішне поєднання цих заходів сприятиме забезпеченню стабільного, безпечного і конкурентоздатного газового ринку.