Маркетинговий підхід до оцінки конкурентоспроможності підприємства - Бубенець, Ірина Георгіївна; Резнік, Дмитро Петрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Розвиток сучасної ринкової економіки, інформаційних технологій, загострення економічної та політичної ситуації в Україні зумовлює потребу дослідження методологічних підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємств. Цей процес має враховувати інтереси виробників, а також потреби й можливості споживачів, щоб сприяти більш ефективній адаптації підприємств до змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі. У такому контексті маркетинговий підхід до оцінки конкурентоспроможності підприємств стає дедалі важливішим і вимагає розробки більш широкої концепції, яка формує основу цього процесу. Питання створення ефективної системи оцінки конкурентоспроможності підприємств, заснованої на засадах маркетингу, набуває особливої актуальності та дозволить підприємствам не лише утримувати свою позицію, а й оперативно реагувати на конкуренцію та зміни в макроекономічному середовищі. Багато відомих зарубіжних і вітчизняних науковців внесли вагомий внесок у розвиток теорії конкурентоспроможності та методології її оцінки, Проте, сучасні ринкові умови характеризуються високою динамічністю, глобалізацією та стрімким розвитком цифрових технологій, що вимагає нових підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємства на засадах маркетингу. Використання маркетингової концепції, орієнтованої на потреби споживачів і аналіз ринкових трендів, дозволяє синтезувати традиційні методи оцінки конкурентоспроможності з новими digital-технологіями. Метою статті є аналіз теоретичних аспектів оцінки конкурентоспроможності підприємства з метою забезпечення його успішного функціонування в умовах мінливого ринкового середовища. За підсумками проведених досліджень обґрунтовано маркетинговий підхід щодо оцінки конкурентоспроможності підприємства та запропоновано методологічний інструментарій оцінки конкурентоспроможності підприємства на засадах маркетингу. Саме конкурентні переваги є ключем до привернення уваги клієнтів та забезпечення стабільного розвитку, тому у контексті довгострокового планування компанії мають акцентувати свою увагу на маркетинговий підхід до створення стійких конкурентних переваг та їх оцінку, які матимуть вирішальне значення для успіху в конкурентному середовищі.