Оцінка впливу цифрових платформ на зміни в моделях бізнесу та конкурентні стратегії підприємств - Шевченко, Олена Миколаївна; Верезомський, Євгеній Ігорович; Верезомська, Ірина Георгіївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю стратегічного переосмислення ролі цифрових платформ у сучасній економіці, що характеризується високою динамікою технологічних змін, інтенсифікацією мережевої взаємодії та зростанням значущості даних як ресурсу. Посилення впливу платформних рішень у таких сферах, як торгівля, фінанси, логістика, промисловість і освіта, формує нові вимоги до стратегічного управління, організаційної структури та операційних процесів. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та прикладному аналізі трансформації бізнес-моделей і конкурентних стратегій підприємств в умовах поширення цифрових платформ, а також у розробці системи рекомендацій щодо стратегічної адаптації організацій до цифрових викликів сучасної економіки. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує концепції стратегічного менеджменту, цифрової економіки, теорії платформ і мережевої взаємодії. Застосовано методи структурно-функціонального аналізу, порівняльного моделювання, кейс-аналізу прикладів платформних трансформацій у провідних галузях, а також логіко-системну інтерпретацію отриманих результатів. Результати дослідження підтверджують, що цифрові платформи змінюють характер конкуренції, переносячи акцент із товару на сервіс і взаємодію, а також із вертикальної інтеграції на горизонтальні екосистеми. Встановлено, що підприємства, які активно інтегруються в цифрові екосистеми, демонструють вищу гнучкість, здатність до масштабування та стійкість до зовнішніх змін. Виявлено галузеві відмінності в характері трансформації бізнес-моделей, зумовлені специфікою ринку, рівнем цифрової зрілості та доступом до технологічної інфраструктури. Висновки ґрунтуються на доведенні необхідності переходу від фрагментарної цифровізації до системної трансформації логіки функціонування підприємства, що охоплює зміну підходів до створення цінності, управління даними, користувацького досвіду та стратегічного планування. Запропоновано впровадження модульної архітектури, сервіталізацію, розвиток цифрового партнерства та управлінських компетентностей у сфері стратегій, керованих даними (data-driven). Перспективи подальших досліджень передбачають розробку типових сценаріїв цифрової трансформації для різних галузей, формалізацію критеріїв оцінки ефективності платформних стратегій, а також створення індикаторів рівня екосистемної інтегрованості підприємств у довгостроковій перспективі.