Бюджетування стратегічних рішень у середовищі DEST - Басюк, Тетяна Петрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є обґрунтування доцільності інтеграції адаптивних підходів до бюджетування стратегічних рішень, зокрема Beyond Budgeting та сценарного планування, як ключових інструментів для забезпечення стійкості та гнучкості підприємств в умовах DEST-середовища. Особливу увагу приділено формулюванню цінності такого гібридного підходу для українських компаній, що функціонують в умовах посиленої нестабільності та непередбачуваності Аналіз проблеми базується на вивченні існуючих концепцій зовнішнього середовища, таких як VUCA та BANI, а також на аналізі впливу кожного елемента акроніма DEST (Disruptive, Exponential, Start-up, Transparent) на процес бюджетування. Для досягнення мети досліджено сутність та механізми Beyond Budgeting і сценарного планування. У статті проаналізовано, як ці два підходи можуть взаємодоповнюватись для створення стійкої та гнучкої системи бюджетування. Розглядається поточний стан бюджетування в Україні як ідеальний «полігон» для застосування цих підходів. Дослідження показало, що класичні статичні моделі бюджетування стають неефективними в умовах DEST-середовища, оскільки не можуть забезпечити необхідну гнучкість, швидкість та адаптивність. Концепція Beyond Budgeting пропонує перехід до безперервного прогнозування, гнучкого розподілу ресурсів та встановлення відносних цілей. Сценарне планування, у свою чергу, дозволяє структурувати невизначеність і розробляти стратегічні та бюджетні плани, які будуть стійкими до різних сценаріїв майбутнього. Інтеграція цих двох підходів створює потужний гібрид, де сценарне планування визначає можливі «моделі» майбутнього, а Beyond Budgeting надає операційну та фінансову гнучкість для швидкого реагування. Український контекст, підсилений повномасштабною війною, є унікальним прикладом, де виклики DEST-середовища проявляються максимально гостро. Це спонукає українські компанії, особливо в таких галузях як ІТ, агробізнес та енергетика, на практиці застосовувати принципи адаптивного бюджетування та сценарного планування для забезпечення виживання та розвитку.