Індустрія 4.0, як чинник формування потенціалу промислового підприємства в умовах сталого розвитку - Почтовюк, Андрій Борисович; Подшивалов, Ілля Володимирович; Яременко, Антон Ігорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стаття присвячена теоретичному дослідженню впливу базових технологій Індустрії 4.0 та концепції сталого розвитку на формування потенціалу промислового підприємства. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю врахування впливу сучасних технологій на формування потенціалу вітчизняних промислових підприємств на засадах сталого розвитку для своєчасної адаптації та забезпечення подальшого розвитку підприємств в умовах невизначеності економічного і політичного середовища та викликів воєнного стану. Метою статті є теоретичний аналіз впливу ключових технологій Індустрії 4.0 у поєднанні із застосуванням концепції сталого розвитку на формування потенціалу промислового підприємства. Під час проведення дослідження було застосовано наступні методи і прийоми: аналіз, зокрема такі його види, як визначення динамічного складу, виявлення форм взаємодії елементів цілого і структурно-функціональний аналіз було використано для дослідження впливу технологій Індустрії 4.0 та компонентів сталого розвитку на складові потенціалу підприємства; у доповнення до попереднього методу було застосовано синтез для систематизації та узагальнення впливу технологій Індустрії 4.0 і компонентів сталого розвитку на потенціалу підприємства в цілому; метод наукової абстракції використовувався для фокусування на суттєвих властивостях і взаємозв’язках потенціалу підприємства, його складових із інноваційними технологіями та складовими сталого розвитку (абстракції першого та другого порядку); системний підхід було використано при дослідженні взаємозв’язків і взаємозалежностей складових потенціалу підприємства для комплексного та всебічного врахування впливу технологій і концепції сталого розвитку; гіпотетико-дедуктивний метод та узагальнення були застосовані для систематизації і оформлення результатів дослідження продемонстрованих в аналітичних таблицях та формулювання висновків. Теоретико-методологічне обґрунтування переважно базується на огляді актуальних міжнародних та вітчизняних наукових джерел. Результати. У статті розглянуто характерні особливості концепції Індустрії 4.0, зокрема проаналізовано ключові технології, які забезпечують перехід до четвертої промислової революції (кіберфізичні системи, інтернет речей, великі дані, штучний інтелект, хмарні обчислення). Досліджено еволюцію підходів до визначення сталого розвитку, основних складових (економічної, соціальної та екологічної) і засадничих принципів його застосування. Проаналізовано сутність та структурні/функціональні елементи потенціалу промислового підприємства. Теоретично обґрунтовано вплив ключових технологій Індустрії 4.0 і компонентів концепції сталого розвитку на основні складові потенціалу промислового підприємства (виробнича, інноваційна, управлінська, трудова, фінансово-інвестиційна, інформаційна, екологічна, ринкова). Висновки. На теоретичному рівні виявлено переважно позитивний вплив технологій Індустрії 4.0 на потенціал промислового підприємства, однак варто зазначити, що цей вплив є нерівномірним, різноспрямованим і тривалим у часі. Ідентифіковано, що застосування нових технологій вимагає від промислових підприємств врахування можливих ризиків і загроз. Встановлено, що одним із способів мінімізації таких ризиків і загроз є взаємодоповнююче застосування концепції сталого розвитку разом із впровадженням нових технологій.