Аналіз світових тенденцій міжнародного лізингу - Мельничук, Оксана Павлівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета. Метою даного дослідження є аналіз сутності лізингу як багатогранного фінансового інструменту та вивчення динаміки й ключових тенденцій світового ринку лізингу за період 2022–2024 років. Дослідження фокусується на розкритті комплексного характеру лізингу та його стратегічного потенціалу для бізнесу в умовах глобалізації із врахуванням впливу фікторів цифровізації та інтеграції. Методи. Методологічною основою роботи є комбінація аналітичного, порівняльного та статистичного підходів. Аналіз сутності лізингу проводився шляхом порівняння різних його видів (фінансового, оперативного, міжнародного, зворотного тощо) та аналізу їх переваг і недоліків для поглиблення розуміння цього інструменту. Для вивчення ринкової динаміки та структурних змін було застосовано статистичний аналіз даних з офіційних звітів міжнародних лізингових асоціацій та аналітичних агентств, що дозволило виявити та обґрунтувати ключові тренди, які формують сучасний ринок. Обмеженням дослідження є залежність від публічно доступних агрегованих даних, які можуть не відображати повну картину на рівні окремих компаній чи країн. Результати. У результаті дослідження встановлено, що лізинг є комплексом правових та економічних відносин, що дозволяє підприємствам отримувати доступ до активів без значних початкових інвестицій. Виявлено стабільне зростання загального обсягу нових лізингових угод, що прискорюється з 5,6% у 2023 році до 6,1% у 2024 році. Зафіксовано помітне зміщення балансу від фінансового до оперативного лізингу, що відображає зростаючу потребу бізнесу в гнучкості та мінімізації ризиків. Проаналізовано регіональний розподіл, де лідерство належить Північній Америці та Європі, тоді як Азія демонструє найвищі темпи зростання. Структурний аналіз за типами активів виявив зростання частки лізингу промислового та ІТ-обладнання, що підкреслює інвестиції у технологічне оновлення. Висновки. Зроблено висновок, що лізинг є потужним, але водночас вимогливим фінансовим інструментом для глобального бізнесу, що підтримує інвестиційну активність та сприяє технологічному прогресу. Визначені тенденції, як-от цифровізація, інтеграція штучного інтелекту та адаптація до глобальних реалій, свідчать про трансформацію ринку, де здатність учасників оперативно реагувати на зміни та ефективно управляти ризиками є запорукою успіху.