Глобальні тренди в стратегічному управлінні інвестиційною діяльністю підприємств - Котвицька, Наталія Миколаївна; Назаров, Олексій Вікторович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета дослідження: Дослідити сучасні глобальні тренди в стратегічному управлінні інвестиційною діяльністю підприємств та виявити ключові фактори, що впливають на трансформацію інвестиційних стратегій в умовах цифровізації та сталого розвитку.Методологічна основа: Використано системний підхід, методи порівняльного аналізу, синтезу та узагальнення для дослідження міжнародного досвіду стратегічного управління інвестиціями. Проведено аналіз статистичних даних щодо глобальних інвестиційних потоків, трендів ESG-інвестування та впливу цифрових технологій на інвестиційні процеси. Результати:Ідентифіковано п'ять ключових трендів: цифровізація інвестиційних процесів, інтеграція ESG-критеріїв у стратегічне планування, розвиток інвестицій у стійкі технології, посилення ролі штучного інтелекту в прийнятті інвестиційних рішень та формування нових моделей міжнародного інвестиційного партнерства. Встановлено, що підприємства, які адаптують свої стратегії до цих трендів, демонструють вищі показники рентабельності інвестицій на 15-20% порівняно з традиційними підходами. Висновки: Трансформація стратегічного управління інвестиціями характеризується переходом від короткострокових фінансових цілей до довгострокових стратегій сталого розвитку. Впровадження цифрових інструментів та ESG-принципів становить критичний фактор конкурентоспроможності підприємств у сучасних умовах. Перспективи розвитку пов'язані з подальшою інтеграцією технологій машинного навчання, розвитком зелених фінансів та формуванням нової парадигми відповідального інвестування.