Інноваційна діяльність підприємств як драйвер економічного зростання в умовах глобалізації - Котвицька, Наталія Миколаївна; Скородід, Сергій Геннадійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті полягає у систематизації теоретичних основ та практичних аспектів впливу інноваційної діяльності на економічне зростання, визначенні основних факторів, що сприяють або перешкоджають інноваційному розвитку підприємств в глобальній економіці, а також розробці комплексної моделі взаємодії інноваційних процесів та економічного розвитку на мікро-, мезо- та макрорівнях. Методологічна основа дослідження ґрунтується на системному підході, методах економічного аналізу, синтезу та узагальнення, компаративному аналізі міжнародного досвіду. Використано праці вітчизняних та зарубіжних вчених, статистичні матеріали міжнародних організацій, звіти провідних інноваційних компаній, дані національних статистичних служб. Результати дослідження показали, що інноваційна діяльність підприємств має мультиплікативний ефект на економічне зростання, забезпечуючи підвищення продуктивності праці на 15-25%, конкурентоспроможності та створення нових ринків загальною вартістю понад $2 трлн щорічно. Виявлено, що в умовах глобалізації успішність інноваційної діяльності залежить від якості інституційного середовища, рівня інвестицій у НДДКР, розвитку людського капіталу та міжнародного технологічного трансферу. Доведено, що цифрова трансформація стала домінуючим фактором сучасних інноваційних процесів, забезпечуючи до 40% приросту інноваційної продуктивності. Висновкипідтверджують критично важливу роль інноваційної діяльності для забезпечення сталого економічного зростання в довгостроковій перспективі. Запропоновано триярусну модель інноваційного розвитку підприємств, яка враховує специфіку глобальних викликів та можливостей, включаючи цифрову трансформацію, екологічні імперативи та соціальні інновації. Практичне значення роботи полягає в розробці конкретних рекомендацій для формування державної інноваційної політики та стратегій розвитку підприємств, включаючи механізми стимулювання інноваційної активності, розвитку інноваційних кластерів та міжнародної технологічної кооперації.