Інтеграція ESG-компонентів у банківську систему України - Кошман, А. Х. (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджується рівень інтеграції принципів екологічної, соціальної та управлінської відповідальності (ESG) у діяльність українських банків із проведенням порівняльного аналізу з практиками провідних європейських фінансових установ. Результати свідчать, що українські банки перебувають на початковому етапі ESG-трансформації: більшість із них обмежується загальними деклараціями без надання кількісних показників або повноцінного впровадження управління ESG-ризиками у кредитні процеси. Виявлено суттєві розбіжності у рівні впровадження ESG: лише нечисленні банки реалізують системні екологічні програми, частково застосовують ESG-скоринг та розвивають інструменти зеленого фінансування. У більшості банків відсутні спеціалізовані ESG-комітети, не використовуються цифрові платформи аналітики. На основі міжнародного досвіду сформульовано ключові рекомендації: стандартизувати ESG-звітність, запровадити обов’язкові незалежні ESG-аудити, розробити механізми зелених облігацій та вуглецевих кредитів, інтегрувати оцінку ESG-ризиків у банківський нагляд. Очікується, що впровадження комплексної ESG-стратегії сприятиме зміцненню фінансової стабільності українських банків, підвищенню їх конкурентоспроможності та залученню інвестицій у сталий розвиток економіки України. Мета дослідження. Метою дослідження є комплексна оцінка рівня інтеграції принципів ESG (Environmental, Social, and Governance) у діяльність українських банків та порівняння їхніх практик із досвідом провідних європейських фінансових установ. Робота спрямована на виявлення системних бар’єрів — зокрема фрагментарної звітності, недостатньої оцінки ESG-ризиків і нерозвиненості інструментів сталого фінансування — які перешкоджають гармонізації банківської сфери України з глобальними ESG-стандартами. Дослідження також передбачає аналіз ефективності реалізації ESG-компонентів окремими банками та формулювання практичних рекомендацій щодо покращення нефінансового розкриття, управління ESG-ризиками та впровадження інноваційних фінансових продуктів сталого розвитку. Результати дослідження. Аналіз підтвердив, що українські банки перебувають на ранньому етапі впровадження ESG-принципів, що проявляється у фрагментарній нефінансовій звітності, відсутності єдиних стандартів та незначному використанні ESG-скорингу при оцінці кредитного ризику. Порівняльне дослідження виявило істотні відмінності: лише окремі банки демонструють прогрес у реалізації програм зеленого фінансування та елементів ESG-менеджменту, тоді як більшість обмежується декларативними заявами без кількісних даних. Також рідко зустрічаються спеціалізовані ESG-комітети, посади керівників з питань сталого розвитку (CSO) та незалежні ESG-аудити. На відміну від європейських банків, які активно емітують зелені облігації, впроваджують механізми вуглецевих кредитів і використовують ESG-скоринг у режимі реального часу, українському фінансовому сектору бракує таких інструментів. Отримані результати підкреслюють необхідність запровадження обов’язкової звітності відповідно до GRI, TCFD, EU Taxonomy; розширення використання цифрових ESG-аналітичних платформ; та стимулювання інструментів фінансування, таких як кредити, пов’язані зі сталим розвитком, і вуглецеві кредити. Висновки. Результати підтверджують, що всебічна інтеграція ESG-принципів є критично важливою для посилення фінансової стійкості, конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості українських банків у довгостроковій перспективі. Водночас нинішній стан впровадження ESG залишається фрагментованим і потребує системних змін для подолання розриву з міжнародними стандартами. Серед ключових пріоритетів — запровадження уніфікованих вимог до ESG-звітності з обов’язковим розкриттям кількісних показників; створення ESG-комітетів та призначення CSO; інтеграція ESG-факторів у систему управління ризиками та кредитного аналізу з урахуванням кліматичних стрес-тестів. Не менш важливим є розвиток інноваційних фінансових інструментів, зокрема зелених облігацій, кредитів, пов’язаних зі сталим розвитком, та механізмів вуглецевих кредитів, а також впровадження цифрових платформ для ESG-аналітики з метою підвищення точності даних і прозорості. Узгодження практик українських банків із глобальними ESG-рамками дозволить не лише зміцнити їхню стійкість до екологічних і соціальних ризиків, а й відкрити доступ до нових джерел капіталу, підвищити довіру інвесторів і прискорити перехід до інноваційної сталорозвиненої економіки.