Інструменти маркетингу у цифровій економіці: досвід зарубіжних країн - Чернуха, Тетяна Станіславівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У сучасних умовах глобальної цифрової трансформації бізнесу цифрова економіка відіграє ключову роль у розвитку компаній та забезпеченні їх конкурентоспроможності на міжнародній арені. Цифровізація економічних процесів кардинально змінює традиційні методи організації бізнесу, створення цінності та взаємодії з клієнтами. Особлива увага приділяється маркетинговим інструментам, які дозволяють підприємствам адаптуватися до потреб споживачів, оптимізувати бізнес-процеси та зміцнювати клієнтську лояльність. У дослідженні детально розглянуто ключові аспекти цифрової економіки та онлайн-бізнесу, включаючи інструменти маркетингу, цифрові ланцюжки створення цінності, методи цифрового управління, онлайн-бізнес-моделі та функціонування цифрових екосистем. Аналіз охоплює основні стратегії задоволення індивідуальних потреб клієнтів, як один з головних інструментів маркетингу у цифровому середовищі: персоналізацію продуктів, використання цифрового контенту, залучення споживачів до процесу створення продукту, активну взаємодію у споживчих мережах та забезпечення швидкого доступу до товарів і послуг. Окремо виділено досвід іноземних ринків: у США широко використовуються алгоритми та штучний інтелект для масової персоналізації; країни ЄС акцентують увагу на кастомізації фізичних продуктів; Китай активно розвиває інтеграцію цифрових екосистем для забезпечення швидкої та персоналізованої доставки; Південна Корея впроваджує мультисервісні платформи, які об’єднують різноманітні послуги в рамках єдиної системи взаємодії зі споживачами. Застосування таких маркетингових інструментів, як системи рекомендацій, персоналізований контент, соціальні мережі та аналітика даних, дозволяє компаніям вдосконалювати комунікації, покращувати залученість клієнтів та підвищувати рівень утримання споживачів. Дослідження демонструє важливість інтеграції маркетингових рішень у цифрові бізнес-моделі та розробку стратегій задоволення специфічних потреб клієнтів для формування довготривалих конкурентних переваг. Використання успішного зарубіжного досвіду пропонується як орієнтир для українських підприємств у створенні гнучких, ефективних і клієнтоорієнтованих бізнес-моделей, здатних забезпечити стійкий розвиток у глобальному контексті.