Цифрова трансформація малого та середнього бізнесу України: бар'єри та перспективи впровадження сучасних систем управління фінансами - Цимбал, Андрій Георгійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою дослідження є наукове обґрунтування взаємозв’язку між впровадженням сучасних систем управління фінансами та підвищенням економічної ефективності підприємств малого і середнього бізнесу (МСБ) України. Використано системний і ресурсний підходи, які дозволяють розглядати фінансові системи як складову організаційного розвитку підприємства. Проаналізовано міжнародний і вітчизняний досвід цифрової трансформації фінансової функції, визначено ключові бар’єри впровадження цифрових рішень у малому та середньому бізнесі, зокрема обмеженість фінансових ресурсів, дефіцит компетенцій та інерційні процеси в організації. Проведене дослідження ґрунтується на узагальненні наукових джерел і практичного досвіду впровадження та використання інформаційних систем у фінансовому менеджменті. Особливу увагу приділено аналізу взаємозв’язку між рівнем цифрової зрілості підприємств і результативністю управлінських рішень у сфері фінансів. Показано, що у воєнний час та післявоєнних умовах зростає запит бізнесу на прозорі, інтегровані та адаптивні фінансові інструменти, які забезпечують кращу керованість грошовими потоками, зниження ризиків і підвищення фінансової стійкості компаній. Результати дослідження свідчать, що ефективність впровадження фінансових систем напряму залежить від узгодженості технологічних, управлінських і кадрових чинників, а також рівня цифрової зрілості компаній та готовності менеджменту до змін. Зроблено висновок, що ключовим завданням на сучасному етапі є перехід від фрагментарного використання цифрових інструментів до створення інтегрованих фінансових рішень, які забезпечують стратегічне планування, контроль та аналіз результатів діяльності підприємства в реальному часі, що сприятиме підвищенню фінансових показників та конкурентоспроможності бізнесу.