Особливості боротьби з відмиванням грошей: міжнародний досвід - Миненко, Сергій Володимирович; Кульбачний, Роман Віталійович; Касьяненко, Тетяна Вячеславівна; Борозенець, Дмитро Сергійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У сучасному глобалізованому світі проблема відмивання грошей набуває особливої актуальності та вимагає консолідованих міжнародних зусиль для її вирішення. Дослідження міжнародного досвіду боротьби з відмиванням грошей виявляє ключову роль міжнародних організацій у формуванні ефективної системи протидії цьому явищу. Організація Об'єднаних Націй заклала фундаментальну правову основу через систему конвенцій та резолюцій, тоді як FATF розробила міжнародні стандарти та рекомендації, які стали базовими для національних систем протидії. Важливу роль відіграють також ОЕСР, що координує міжнародні зусилля, та Банк міжнародних розрахунків, який сприяє впровадженню механізмів контролю в банківському секторі. Досвід європейських країн демонструє ефективність комплексного підходу до вирішення цієї проблеми. Франція створила потужну систему фінансової розвідки, Німеччина запровадила суворі вимоги до ідентифікації клієнтів та моніторингу операцій, а Австрія розробила дієві механізми взаємодії між приватним та державним секторами. На основі міжнародного досвіду для України запропоновано кілька ключових напрямів удосконалення державної політики. Серед них: посилення інституційної спроможності через створення єдиної інформаційної системи та підвищення кваліфікації фахівців; гармонізація законодавства з міжнародними стандартами; розвиток міжнародного співробітництва; покращення взаємодії з приватним сектором та впровадження превентивних заходів. Особлива увага приділяється необхідності впровадження ризик-орієнтованого підходу в систему фінансового моніторингу та розвитку механізмів оперативного реагування на міжнародні запити. Реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню ефективності української системи протидії відмиванню грошей та її наближенню до провідних міжнародних стандартів. Це дозволить створити більш надійні бар'єри для злочинних фінансових потоків та зміцнити позиції України у глобальній системі протидії відмиванню коштів. Важливо зазначити, що успішна імплементація міжнародного досвіду потребує системного підходу та послідовності дій на всіх рівнях державного управління. Результати можуть бути використані для вдосконалення політики фінансового моніторингу в Україні та її узгодження зі стандартами FATF та ОЕСР.