Сталий розвиток та економічна ефективність підприємств у контексті зеленої трансформації - Яворська, Тетяна Іванівна; Петруха, Ніна Миколаївна; Яворський, Владислав Вадимович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В сучасних умовах глобальних екологічних викликів, зміни клімату та посилення міжнародних стандартів екологічної відповідальності, поєднання економічного зростання з принципами сталого розвитку стає одним із головних напрямів стратегічного розвитку підприємств. Український бізнес дедалі частіше зіштовхується з необхідністю адаптації до вимог зеленої економіки. Це визначає нові підходи до управління ресурсами і конкурентні переваги на міжнародних ринках. Визначено, що метою статті є вивчення взаємозв’язку між концепцією сталого розвитку та підвищенням економічної ефективності українських підприємств у контексті зеленої трансформації. Використано комплекс методів для її досягнення: системний аналіз наукової літератури, абстрактно-логічний метод для формування теоретичних узагальнень щодо зеленої економіки, інформаційно-аналітичний метод для оцінювання фінансових переваг зелених ініціатив. Дослідження показало, що концепція сталого розвитку в українському аспекті перетворюється в парадигму стійкості, що потребує складного балансу між негайним реагуванням на кризові виклики та довготривалою візією зеленої трансформації. Встановлено, що інтеграція екологічної та соціальної відповідальності, що формалізується через ESG-критерії, перестає бути ідеалістичною або репутаційною вимогою, а стає основним, вимірюваним фактором економічної ефективності. Доведено, що зелені ініціативи забезпечують довгострокове зниження операційних витрат завдяки впровадженню енерго- та ресурсоефективних технологій. Це зменшує залежність від коливань цін на традиційні ресурси. Відповідність ESG-стандартам відкриває доступ до пільгового міжнародного фінансування (наприклад, зелені єврооблігації), що є джерелом капіталу для модернізації. Сукупно ці фактори значно підвищують конкурентоспроможність продукції на вимогливих європейських ринках та формують лояльність свідомих споживачів. Доведено, що інтеграція принципів сталого розвитку та зеленої економіки – це стратегічна інвестиція, яка генерує значний і тривалий рівень економічної ефективності та стійкості вітчизняного бізнесу.