Вплив воєнних дій на розвиток підприємництва в регіонах України - Курей, Оксана Андріївна; Калач, Ганна Миколаївна; Василенко, Вадим Анатолійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена глибокими трансформаціями економіки України внаслідок повномасштабної війни, що спричинила руйнування інфраструктури, втрату виробничих потужностей і зниження ділової активності в регіонах. Мета. Визначення впливу воєнних дій на розвиток підприємництва в регіонах України та обґрунтуванні напрямів ефективної регіональної політики підтримки бізнесу в умовах воєнного й післявоєнного відновлення. Методи. В процесі дослідження використано статистичний, порівняльний та інтегральний аналіз, просторово-економічне моделювання для оцінки стану підприємницького середовища та рівня економічної безпеки регіонів. Інформаційну основу склали офіційні дані Державного комітету статистики, Міністерства фінансів України та наукові публікації. Результати. Встановлено нерівномірний вплив війни на регіональні підприємницькі екосистеми: східні й південні області зазнали найбільших втрат, тоді як західні та центральні регіони стали осередками релокації бізнесу. Простежується поступова стабілізація ВВП і фінансових показників підприємств у 2023–2024 рр. Виявлено значну територіальну асиметрію економічної безпеки, що вимагає регіонально орієнтованих механізмів державної підтримки. Підприємництво, особливо малий і середній бізнес, опинилося перед серйозними викликами, проте продемонструвало високу здатність до адаптації, цифровізації та кооперації. Висновки. Формування ефективної регіональної політики підтримки підприємництва має спиратися на відновлення інфраструктури та енергетичної стабільності, розвиток інвестицій у стійкі технології, підтримку релокації підприємств і розширення фінансових та цифрових інструментів розвитку малого й середнього бізнесу. Отримані результати мають практичне значення для розробки стратегій післявоєнного економічного відновлення України.