Визначення оцінки виконання бюджетних програм (підпрограм) Міністерства оборони України - Ратушняк, Сергій Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Оцінка виконання бюджетних програм (підпрограм) Міністерства оборони України є критично важливим і навіть ключовим показником ефективності управління фінансовими ресурсами. Сучасні підходи до оцінювання є недосконалими, поверхневими, спрощеними, оскільки засновані на контролі самого факту витрат за заходами бюджетної програми (підпрограми), як одної із вирішальної ознаки виконання бюджетної програми (підпрограми) у цілому, а не на показнику економічної ефективності витрат, не забезпечують якісного аналізу виконання програм і не надають вичерпної інформації для зацікавлених посадових осіб щодо ефективності використання фінансових ресурсів Міністерства оборони та Збройних Сил України для своєчасного і результативного корегування бюджетних програм (підпрограм). Це обмежує можливості прийняття обґрунтованих управлінських рішень і свідчить про актуальність запропонованих у статті підходів до визначення оцінки виконання бюджетних програм (підпрограм). Стаття презентує новий теоретичний підхід до формування оцінки виконання бюджетних програм і підпрограм Міністерства оборони України, зосереджений на розробці достовірного показника економічної сутті використання бюджетних коштів для досягнення запланованих результатів. Запропонований підхід спрямований на підвищення точності, прозорості та придатності оцінки для прийняття управлінських рішень бюджетного процесу. Він може сприяти не лише вдосконаленню управління фінансовими ресурсами, а й сприяти зміцненню обороноздатності України в умовах сучасних викликів, зокрема в контексті воєнного стану та обмежених ресурсів. Показано, що результатом оцінювання є формування підсумкової якісної оцінки виконання бюджетної програми (підпрограми), яка визначається за відповідними частковими показниками за певний період часу. Запропонований підхід може допомагати виявляти недоліки (при наявності) як у процесі планування фінансових ресурсів, так і при їх використанні для виконання бюджетних програм (підпрограм) Міністерства оборони України з метою забезпечення потреб оборони держави.