Smart Security і Smart Sustainability у трансформації бізнес-екосистеми сталого розвитку та публічно-приватного партнерства - Омельяненко, Віталій Анатолійович; Омельяненко, Олена Миколаївна; Вернидуб, Максим Олексійович; Лиштван, Віталій Леонідович; Басов, Андрій Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Концепції Smart Security та Smart Sustainability виступають стратегічними драйверами такої трансформації, забезпечуючи поєднання управління ризиками, ресурсної ефективності та соціальної відповідальності. Метою статті є дослідження ключових аспектів впровадження Smart Security і Smart Sustainability у бізнес-екосистемі через вибір та реалізацію комплексних проєктів сталого розвитку через публічно-приватне партнерство. В дослідженні концепції Smart Security та Smart Sustainability розглянуто як взаємодоповнюючі підходи, що здатні формувати нові моделі взаємодії між бізнесом і державою, оптимізувати управлінські рішення та підвищити стійкість економіки до зовнішніх ризиків. Узагальнено ключові відмінності та точки перетину цих двох концептів, продемонстровано їхню роль у формуванні сучасної цифрової парадигми розвитку. Порівняння Smart Security і Smart Sustainability у контексті бізнес-екосистеми демонструє, що обидва підходи є взаємодоповнювальними елементами єдиної моделі розвитку. Smart Security забезпечує безпеку інфраструктури, учасників і ціннісних ланцюгів, створюючи фундамент для довіри та функціональної стабільності. Smart Sustainability формує рамку для відповідального використання ресурсів, екологічної модернізації та підзвітності, що визначає довгострокову конкурентоспроможність бізнесу. Реалізація комплексних проєктів через публічно-приватне партнерство дозволяє поєднати ресурси, знання та інноваційні практики різних учасників бізнес-екосистеми, створюючи синергію для досягнення економічної, соціальної та екологічної стійкості. В статті узагальнено комплексні проєкти як практичне втілення Smart Security та Smart Sustainability у бізнес-екосистемах. Аналіз комплексних проєктів сталого розвитку демонструє, що ефективне поєднання Smart Security і Smart Sustainability у бізнес-екосистемі сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств, мінімізації ризиків та забезпеченню стійкого розвитку на регіональному та національному рівнях. Практичне втілення цих концепцій через публічно-приватне партнерство дозволяє оптимізувати управлінські процеси, інтегрувати інноваційні рішення та стимулювати відповідальну взаємодію між бізнесом і державою, створюючи умови для довгострокового економічного зростання та соціальної стабільності.