Інноваційні технології в цифровій економіці: переваги та ризики для підприємств - Лебедченко, Віра Віталіївна; Тебенко, Віта Миколаївна; Пономаренко, Олександр Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючим впливом цифрових технологій на трансформацію бізнес-середовища, появою нових економічних моделей і необхідністю підприємств адаптуватися до умов глибокої цифровізації. У сучасних ринкових реаліях інноваційні технології стають основою підвищення продуктивності, оптимізації операційних процесів і формування стійких конкурентних переваг, водночас створюючи нові ризики, пов’язані з кібербезпекою, технологічною залежністю й організаційними змінами. Метою статті є комплексне оцінювання впливу цифрових рішень на діяльність підприємств і визначення фінансово-економічних ефектів, що супроводжують інтеграцію інноваційних технологій у їх бізнес-моделі. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, порівняльний аналіз, структурно-логічне узагальнення, аналітичне опрацювання фінансової звітності й елементи економічної діагностики. Для ілюстрації практичних результатів цифровізації використано дані двох підприємств різних галузей: логістичної і торговельної, що дозволило виявити універсальні закономірності впливу цифрових технологій на фінансові результати діяльності. У ході дослідження встановлено, що застосування хмарних сервісів, аналітичних платформ, алгоритмічних систем управління, IoT-рішень і роботизації забезпечує системне зростання доходів, підвищення операційної ефективності, оптимізацію витрат і посилення ресурсної стійкості підприємств. Аналіз фінансових показників на прикладі «Нової пошти» та «АЛЛО» підтверджує наявність стійкого позитивного тренду, що проявляється в збільшенні активів, покращенні прибутковості та розширенні ринкових можливостей. Водночас дослідження виявило наявність значних технологічних, кібернетичних та організаційних ризиків, подолання яких потребує впровадження багаторівневих механізмів управління, розвитку цифрових компетентностей персоналу та побудови ризик-орієнтованої ІТ-архітектури. Отримані результати доводять, що цифрові інновації здатні забезпечити довгостроковий ефект для розвитку підприємств за умови комплексного управління ризиками та стратегічного підходу до трансформації бізнес-процесів.