Аналіз особливостей прогнозування фінансово-економічних показників для прийняття управлінських рішень - Кабаченко, Дмитро Васильович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В статті проведено аналіз підходів щодо прогнозування економічних показників в різних сферах економіки, включаючи макроекономічні, мікроекономічні показники, фінансово-економічні показники господарської діяльності підприємства та показники ефективності впровадження інвестиційних бізнес-проєктів. Виділено основні задачі фінансово-економічного прогнозування для підвищення точності прогнозів фінансово-економічних показників з метою прийняття зважених управлінських рішень. Досліджено вплив стохастичності зовнішнього економічного середовища на показники ефективності діяльності підприємства, конкурентоспроможність підприємства та зміну його позицій на ринку. Виконано аналіз основних математичних методів прогнозування в сучасній економіці. Виділено та проаналізовано базові методики прогнозування динамічних економічних процесів: застосування методів регресійного аналізу на базі статистики і імовірнісних моделей; прогнозування динаміки економічних процесів із застосуванням сучасних методів штучного інтелекту, машинного навчання та Big Data; прогнозування динаміки економічних процесів із застосуванням диференційних рівнянь (або різницевих рівнянь) із стохастичними параметрами. Розроблено системний підхід щодо створення математичної моделі для вирішення проблеми прогнозування ефективності бізнес-проєктів з урахуванням впливу факторів зовнішнього економічного середовища. До таких факторів пропонується включити: вплив попиту і пропозиції на ціну товару, політичні і галузеві ризики, об’єми товарозабезпечення та продажів. Проведено аналіз особливостей прогнозування фінансово-економічних показників підприємств різних форм господарювання. Доведено, що одним із перспективних напрямів прогнозування показників для визначення майбутньої вартості бізнесу є застосування математичних моделей на базі комбінованого застосування диференційних рівнянь із стохастичними елементами та кореляційним і регресійним аналізом.