Ризики у формуванні економічної безпеки підприємства: організаційно-правові аспекти - Ревенко, Олена Вікторівна; Береза, Валерій Володимирович; Уваров, Сергій Вікторович; Пушак, Ярослав Ярославович; Літвінов, Дмитро Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
На сьогодні, в часи нестабільного зовнішнього середовища, законодавчих та нормативних викликів, підприємствам для підтримки безперебійної діяльності й досягнення економічного зростання необхідно здійснювати заходи щодо забезпечення захисту та своєчасного реагування на загрози і небезпеки, а також впроваджувати ризик-менеджмент та системи превентивних заходів. У статті розглянуто поняття «економічна безпека підприємства» з урахуванням її подвійної природи формування під впливом зовнішніх (корупція, рейдерство, шахрайство, шпигунство та ін.) та внутрішніх загроз (падіння рівня виробництва, втрата важливих зв’язків з постачальниками та довіри споживачів та ін.). Визначено, що економічна безпека становить основу, необхідну для стабільності та розвитку будь-якого підприємства, та охоплює фінансову стійкість, кадровий потенціал, інформаційну захищеність, правову стабільність і здатність адаптуватися до змін зовнішнього середовища. Вирішенням питань, пов'язаних з її забезпеченням, повинна займатися відповідна служба безпеки підприємства, створена з урахуванням його розмірів, можливостей та діяльності. Доведено, що з огляду на сучасні ринкові реалії та ескалацію світових викликів, основну роль у забезпеченні економічної безпеки відіграє ефективне управління ризиками. На сьогодні особливої актуальності набуває не лише своєчасне реагування на загрози та виклики, а й побудова системи, що працює на випередження небезпек, яка базується на правовій грамотності, прозорості процесів та стратегічному плануванні. Обґрунтовано, що організаційно-правові аспекти формування системи економічної безпеки встановлюють кордони щодо стабільної та безпечної діяльності підприємства, до яких належать: правильний вибір організаційно-правової форми, дотримання норм законодавства, розробка внутрішніх регламентів, антикризових стратегій та процедур управління ризиками. Встановлено, що оскільки економічна безпека окремих підприємств є складовою частиною загальної економічної безпеки держави, то забезпечення належного рівня організаційно-правового захисту підприємств є не тільки питання виживання таких підприємств, а й стратегічним чинник зміцнення економічної безпеки країни в цілому.