Інтеграція фінансового контролінгу агропромислових підприємств в управління розвитком при формуванні ринку зерна в умовах цифровізації та нових економічних викликів - Вдовенко, Наталія Михайлівна; Калініченко, Сергій Миколайович; Чередник, Анна Олегівна; Матвєєв, Павло Миколайович; Макєєв, Олександр Олексійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті розкрито теоретико-методичні засади та практичні аспекти інтеграції фінансового контролінгу в систему управління розвитком агропромислових підприємств у процесі формування ринку зерна в умовах цифрової трансформації економіки та зростання нових економічних викликів. Обґрунтовано роль фінансового контролінгу як інструменту забезпечення економічної ефективності, підвищення рівня управлінських рішень, оптимізації ресурсного забезпечення та формування на ринку конкурентних переваг зернових підприємств. На основі аналізу сучасних тенденцій цифровізації агробізнесу визначено функціональні можливості контролінгу в умовах впровадження електронного аудиту, цифрових реєстрів, систем простежуваності, логістичних платформ та інструментів прогнозної аналітики. Запропоновано інтегральний показник оцінювання ефективності фінансового контролінгу, який дозволяє комплексно оцінити фінансову стабільність, навантаження ризиками, рівень цифровізації, операційну результативність і ринкову активність агропромислових підприємств. Розрахований інтегральний показник ефективності фінансового контролінгу агропромислового підприємства при формуванні ринку зерна підтверджує, що впровадження механізмів контролінг в діяльність агропромислових підприємств зернового сектора сприяє підвищенню прозорості ринку, посиленню логістичної керованості, зменшенню інформаційної незбалансованості, розвитку експортного потенціалу та забезпеченню ефективного розвитку в умовах цифровізації та глобальної трансформації зовнішнього середовища. Результати дослідження формують науково-практичний базис для вдосконалення та підсилення фінансової дисципліни агропромислових підприємств в нових економічних умовах.