Економічна результативність підприємницьких стартапів у сфері електронної комерції - Павлюк, Сергій Іванович; Паляниця, Віктор Анатолійович; Ткачук, Світлана Петрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Актуальність теми зумовлена стрімким розвитком цифрових ринків, глобальною диджиталізацією економіки та посиленням конкуренції серед онлайн-бізнесів, що висуває потребу у формуванні ефективних управлінських підходів для забезпечення фінансової стійкості та конкурентоспроможності інноваційних бізнес-ініціатив. Цифрове торговельне середовище характеризується високою динамікою змін технологій, непередбачуваністю поведінки споживачів та значним впливом зовнішніх ринкових чинників, що вимагає інтеграції фінансових, технологічних та організаційних аспектів управління для забезпечення стійкого розвитку підприємств. Метою дослідження є визначення параметрів оцінювання економічної результативності цифрових підприємницьких стартапів і встановлення чинників, що забезпечують підвищення їх рентабельності та здатності до масштабування. Методологічну основу роботи становлять системний, порівняльний та структурно-функціональний підходи, а також методи економічного моделювання, факторного аналізу та експертного оцінювання, які дозволяють ідентифікувати закономірності формування фінансових результатів і визначити ключові ризики функціонування цифрового бізнесу. Обґрунтовано ключові драйвери економічної продуктивності, серед яких оптимізація клієнтських процесів, упровадження інструментів цифрової аналітики, адаптивність маркетингових стратегій і здатність до швидкого оновлення продуктового портфеля. Визначено, що економічна результативність формується під впливом інтегрованої взаємодії фінансових, технологічних та організаційних чинників, а її підвищення можливе через розвиток гнучких моделей управління, застосування даних для прийняття рішень і використання інноваційних форматів монетизації. Узагальнено, що підвищення ефективності діяльності цифрових підприємницьких ініціатив потребує формування адаптивних управлінських механізмів, які забезпечують стабільність фінансових результатів та зниження впливу середовищних ризиків, а також систематичного використання аналітичних технологій для підтримки стратегічного розвитку та масштабування.