Принципи системно-універсального підходу до управління сталим розвитком портової системи України - Станєва, Яна Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджено принципи системно-універсального підходу до управління сталим розвитком портової системи України. Розкрито системно-універсальний склад механізмів управління сталим розвитком портів. Наведені основні принципи системно-універсального підходу до управління сталим розвитком, реалізація яких утворює системно-універсальну рамку управління. Виокремлена та охарактеризована трирівнева сучасна модель портового управління України. У статті наведена систематизація процесів інтеграції механізмів управління сталим розвитком портової системи. На основі проведеного дослідження в роботі обґрунтована необхідність створення єдиного управлінського контуру сталого розвитку портової системи державного утворення, який стане інституційно-економічною платформою інтеграції України до європейського логістично-екологічного простору. Метою статті є дослідження принципів системно-універсального підходу до управління сталим розвитком портової системи України.Методи дослідження. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні системного та порівняльного аналізу, інституційного підходу та узагальнення міжнародного досвіду. Було застосовано низку загальних та специфічних методів наукового пізнання, методи моделювання, узагальнення, згрупування та оптимізації. Результати дослідження. Принципи системно-універсального підходу забезпечують цілісність і взаємоузгодженість організаційних, економічних, екологічних і технологічних складових управління; універсальність дозволяє гнучко адаптувати управлінські рішення до зовнішніх і внутрішніх змін середовища. Зазначене сприяє переходу від фрагментарного до інтегрованого управління сталим розвитком портової системи, підвищенню її інвестиційної привабливості та екологічної безпечності в умовах реалізації євроінтеграційного курсу держави. Висновки дослідження. Обґрунтований очікуваний ефект від застосування принципів системно-універсального підходу до управління сталим розвитком портової системи України розкритий й описаний за урахування домінант концепту «Стійка та стала портова система України» («Resilient & Sustainable Port System of Ukraine»), забезпечують підвищення рівня її енергоефективності, конкурентоспроможності та інтеграцію у транс'європейські транспортні мережі (TEN-T).