Циркулярна економіка як основа сталого розвитку підприємницького середовища - Кондратюк, Іван Вадимович; Курденко, Олександр Васильович; Стрілець, Роман Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Трансформація економічних систем зумовлює зростання потреби у переході від лінійних моделей господарювання до ресурсоефективних практик, що забезпечують довгострокову економічну сталість та мінімізацію негативного впливу на навколишнє природне середовище.Одним з основних інструментів такої трансформації є концепція циркулярної економіки, що передбачає замкнуті матеріальні потоки, підвищення рівня повторного використання продукції та скорочення обсягів відходів. Актуальність тематики зумовлено зростанням ресурсних ризиків, екологічних обмежень та необхідністю формування конкурентоспроможної моделі розвитку підприємницького сектору. Метою дослідження є комплексне обґрунтування впливу циркулярних принципів на формування стабільних моделей функціонування підприємств та визначення інституційних передумов, що забезпечують системне впровадження ресурсоощадних практик у підприємницьке середовище. Для досягнення цієї мети використано методи структурно-функціонального аналізу, систематизації, економічного моделювання та порівняльного оцінювання. Методологічну основу формують положення теорії сталого розвитку, концепції ресурсної ефективності та засади, спрямовані на інтеграцію екологічних критеріїв у економічне планування діяльності підприємств. У статті обґрунтовано роль циркулярних практик у підвищенні адаптивності бізнес-сектору до зовнішніх викликів та зміцненні економічної стійкості підприємств. Визначено базові механізми підвищення ефективності ресурсообігу: оптимізація матеріальних потоків, розвиток сервісних бізнес-моделей, впровадження інноваційних технологій перероблення та повторного використання продукції. Проаналізовано інституційні перешкоди, що стримують поширення циклічних моделей, та запропоновано інструменти їхнього подолання через удосконалення регуляторного забезпечення, розширення фінансових стимулів і формування партнерських екосистем між підприємствами. Доведено, що інтеграція циркулярних практик забезпечує розвиток конкурентоспроможного підприємницького середовища, сприяє зниженню ресурсної залежності та підвищенню конкурентних переваг підприємств. Виявлено, що системне впровадження циркулярних рішень потребує узгоджених дій держави, бізнесу та наукової спільноти, формування інноваційної інфраструктури та підтримки інвестицій в екологічно орієнтовані технології. Отримані результати можуть бути використані для розроблення стратегій сталого розвитку підприємств та підвищення ефективності їхньої діяльності в умовах ресурсних обмежень.