Міжнародний досвід здійснення ефективних економічних експертиз в контексті недопущення монополій та розвитку конкуренції в Україні - Морозова, Олена Сергіївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета дослідження полягає в узагальненні та порівнянні міжнародних підходів до економічних експертиз у сфері захисту конкуренції, а також в обґрунтуванні шляхів їх адаптації для недопущення монополій у нашій країні. Об’єктом дослідження є практика здійснення економічних експертиз у системі конкурентної політики, зокрема під час аналізу злиттів, поглинань і антиконкурентної поведінки. У статті розкрито міжнародний досвід здійснення економічних експертиз у сфері захисту конкуренції та показано його практичну цінність для недопущення монополій і розвитку конкуренції в країні. Визначено, що економічна експертиза має бути ядром антимонопольного рішення, тому що вона формує теорію шкоди, забезпечує відбір релевантних даних і дозволяє перевірити причинно наслідковий зв’язок між концентрацією або поведінкою суб’єктів господарювання та змінами цін, якості, вибору, інновацій, а також бар’єрів входу на ринок. Доведено, що поєднання кількісних розрахунків, якісних доказів і чітких стандартів доказовості зменшує ризик помилок регулювання і підвищує стійкість рішень до судового контролю. Встановлено, що для впровадження найкращих практик у національні умови потрібні інституційна спроможність економічних підрозділів, доступ до даних, прозорі процедури, відтворювані моделі оцінювання і комунікація результатів у зрозумілій формі для суду та учасників ринку. У підсумку обгрунтовано, що системне використання міжнародних підходів підвищує якість конкурентної політики і робить втручання держави більш точним та пропорційним економічним ризикам. Також встановлено, що ефективна експертиза потребує регулярного навчання експертів, узгоджених методичних настанов, процедур контролю якості, а також даних з ринків, закупівель і фінансової звітності, які дозволяють швидко перевіряти гіпотези та робити висновки, корисні для профілактики порушень.