Економічна оцінка ефективності впровадження систем підтримки управлінських рішень у логістиці з використанням алгоритмів ML - Бахарєв, Сергій Анатолійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням складності логістичних систем, посиленням невизначеності попиту й параметрів ланцюгів постачання, поглибленням цифрової трансформації управлінських процесів, та мінливістю зовнішніх регуляторно-ринкових умов функціонування логістики. Метою статті є теоретико-методологічне обґрунтування економічної доцільності застосування систем підтримки управлінських рішень у логістиці на основі алгоритмів машинного навчання, а також визначення напрямів підвищення результативності їх використання в процесах логістичного управління. Методи дослідження включають системний і структурно-функціональний аналіз, узагальнення та порівняння наукових підходів до економічної оцінки інтелектуальних управлінських систем, логіко-аналітичні методи, а також концептуальний аналіз витрат, результатів і ризиків функціонування систем підтримки управлінських рішень у логістичних процесах. Встановлено, що економічний ефект від застосування алгоритмів машинного навчання має комплексний характер і виявляється шляхом зниження логістичних витрат, підвищення стабільності та передбачуваності процесів, а також зменшення управлінських ризиків. Доведено доцільність використання інтегрованого підходу до економічного оцінювання, який поєднує витратні, результативні та ризикові параметри. Виявлено основні проблеми впровадження та економічної оцінки систем на основі алгоритмів машинного навчання, які пов’язані з якістю й неоднорідністю даних, обмеженою адаптивністю моделей до динамічних змін логістичного середовища та недостатньою інтерпретованістю алгоритмічних рекомендацій. Обґрунтовано, що системи підтримки управлінських рішень на основі алгоритмів машинного навчання є економічно доцільним інструментом підвищення ефективності логістичного управління за умови їх цілеспрямованого проєктування, поетапного впровадження та функціонального узгодження з управлінськими процесами планування, бюджетування і контролінгу. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням формалізованих моделей кількісної оцінки довгострокової економічної ефективності та стійкості логістичних систем, а також з удосконаленням методів економічного аналізу інтелектуальних управлінських рішень.