Оцінка чинників міжнародної інвестиційної активності ТНК в умовах цифровізації - Кірієнко, Сергій Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є удосконалення методичного підходу до багатофакторної оцінки міжнародної інвестиційної активності ТНК в умовах цифровізації та проведення типологізації ТНК на основі кластерного аналізу, що надасть змогу поглибити уявлення про пріоритети розвитку ТНК у цифровому середовищі. Вказана ціль була досягнута шляхом комплексного врахування фінансових, технологічних, інституційних та ESG-орієнтованих індикаторів, адаптованих за типами шкал і нормалізованих, а типологізація ТНК була проведена на основі кластерного аналізу, що надало змогу ідентифікувати стратегічні профілі їхньої інвестиційно-цифрової трансформації. Наукова новизна: проведений кластерний аналіз дозволив типологізувати 20 провідних ТНК за інтегрованими показниками цифрової та інвестиційної активності, виокремити чотири кластера ТНК: «цифрове ядро» з максимальною технологічною інтеграцією; «цифрові інженери» зі спеціалізованим інноваційним профілем; «регіональні ТНК» з орієнтацією на телекомунікаційні ринки; а також «цифрова периферія» – компанії з переважно традиційними бізнес-моделями. Ці кластери мають внутрішньо узгоджені характеристики та специфічну конфігурацію факторних домінант, що відображає глибину технологічної інтеграції, рівень інноваційної активності, ступінь інституційної відкритості та фінансової потужності. Практична значущість: проведене агрегування факторних ваг в межах кластерів дозволило виявити системні відмінності у цифрово-інвестиційних стратегіях транснаціональних корпорацій, детермінованих їхньою галузевою, географічною та інституційною специфікою. Як результат, доведено, що багатовимірна оцінка з використанням кластерного аналізу є ефективним інструментом виявлення типологічних відмінностей, стратегічних пріоритетів і латентних архетипів цифрової інвестиційної активності ТНК в умовах глобальної нестабільності та цифрової конкуренції. Висновки: дослідження дозволили сформувати узагальнену типологію стратегічних моделей цифрової трансформації, що є основою для поглибленої інтерпретації структури варіації в сукупності показників, а також створюють необхідність поглибленого факторного аналізу міжнародної інвестиційної активності ТНК в умовах цифровізації.