Оптимізація асортиментної політики підприємств косметичної торгівлі: інтеграція ABC-XYZ аналізу з трендами clean beauty (досвід ТОВ «Альфа Парфум Плюс») - Андрощук, Юлія Віталіївна; Шевченко, Сергій Григорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті представлено результати дослідження асортиментної політики підприємств косметичної торгівлі в умовах трансформації споживчих пріоритетів у напрямку екологічності та етичності продукції, посилення регуляторних вимог внаслідок імплементації Технічного регламенту на косметичну продукцію та активної цифровізації каналів збуту. Застосовано інтегрований ABC-XYZ аналіз асортименту ТОВ «Альфа Парфум Плюс», що дозволило ідентифікувати структурні диспропорції у розподілі товарних позицій за критеріями прибутковості та стабільності попиту. Встановлено, що 42% асортименту підприємства відноситься до низькомаржинальних категорій з непередбачуваним попитом (групи CZ та BY матриці ABC-XYZ), що призводить до зниження оборотності запасів на 23% порівняно з галузевими показниками та формування 67% неліквідних запасів. Наукова новизна дослідження полягає у розробці методичного підходу до оцінки ефективності асортиментної політики підприємств косметичної торгівлі, який інтегрує традиційні економічні показники ABC-XYZ аналізу з критеріями відповідності міжнародним стандартам якості (ISO 22716, ISO 9001) та глобальним споживчим трендам clean beauty. Розроблено практичні рекомендації щодо оптимізації асортименту через поетапне впровадження clean beauty продукції з міжнародними сертифікатами (ECOCERT, COSMOS), ревізію товарного портфеля на основі результатів інтегрованого аналізу та розвиток омніканальної стратегії збуту з акцентом на цифрові канали. Економічне обґрунтування демонструє потенціал зростання маржинального прибутку на 12-15% (151,2 тис. грн річно) та прискорення оборотності запасів на 20% з вивільненням 311 тис. грн оборотних коштів при реалізації запропонованих заходів.