Якісний аналіз та кількісне оцінювання ризику підприємств в Україні за умов війни: фокус на ІТ-сектор - Лук’янова, Валентина Вячеславівна; Маліцький, Роман Ігорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Повномасштабна військова агресія проти України призвела до суттєвих змін у функціонуванні національної економіки, трансформації бізнес-середовища та різкого зростання рівня невизначеності для підприємств усіх форм власності та галузевої приналежності. У цих умовах ризики перестали бути виключно фінансовою категорією та набули системного характеру, охоплюючи операційні, кадрові, репутаційні, інституційні та воєнні загрози. Особливої актуальності набуває проблема управління ризиками у секторах, що мають високу частку експорту та ґрунтуються на людському капіталі, зокрема в ІТ-секторі України. Отже, управління ризиками набуває ключового значення, оскільки від здатності підприємств ідентифікувати, оцінювати та мінімізувати ризики залежить не лише їх фінансова стабільність, але й виживання в довгостроковій перспективі. Особливої актуальності набуває необхідність поєднання якісних і кількісних підходів до оцінювання ризику, що дозволяє більш повно відобразити складність сучасних загроз. У статті систематизовано основні види ризиків, характерні для воєнного періоду, визначено їхні ключові джерела та наслідки для господарської діяльності. Запропоновано інтегровану модель оцінювання ризиків, що ґрунтується на поєднанні експертних оцінок, матричних методів і розрахунку інтегрального показника ризику. Основні акценти зроблено на ідентифікацію та оцінювання ризикових чинників, які породжені (або значно зросли) за умов військової агресії проти України. Отримані результати можуть бути використані для підвищення стійкості українських підприємств і вдосконалення системи управління ризиками в умовах тривалої нестабільності.