Організаційно-економічний механізм управління бізнес-інфраструктурою регіону: концептуальні основи та інструменти узгодженого розвитку - Омельяненко, Віталій Анатолійович; Басов, Андрій Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Наявні підходи до управління бізнес-інфраструктурою на регіональному рівні часто не забезпечують достатньої координації між стратегічним плануванням розвитку регіону, фінансовими інструментами підтримки підприємництва та інституційною підтримкою суб’єктів бізнесу. Це призводить до фрагментарності рішень, неефективного використання ресурсів та обмеження потенціалу для зростання малого і середнього бізнесу. Мета статті полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробленні концептуальних основ організаційно-економічного механізму управління бізнес-інфраструктурою регіону на основі систематизації інструментів за стратегічним, тактичним і операційним рівнями впливу, що забезпечує узгодженість управлінських рішень та підвищує ефективність регіонального розвитку. Організаційно-економічний механізм управління бізнес-інфраструктурою на регіональному рівні являє собою цілісну, багаторівневу систему взаємопов’язаних інституцій, процесів, інструментів і регуляторів, спрямованих на формування, розвиток та ефективне використання елементів бізнес-інфраструктури з метою забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіону. Його ключовою особливістю є інтеграція та узгодження стратегічного планування регіонального розвитку, фінансово-економічних інструментів підтримки підприємництва та інституційного середовища, в якому функціонують суб’єкти бізнесу. В табл. 1 подано узагальнення організаційно-економічного механізму управління бізнес-інфраструктурою на регіональному рівні у структурованому вигляді. Для досягнення ефективності та узгодженості управлінських рішень критично важливим є розподіл інструментів за рівнями впливу: стратегічним, тактичним та операційним. Така структуризація дозволяє забезпечити цілісність управління, узгодженість дій різних суб’єктів, а також послідовне втілення стратегічних пріоритетів у практичні проєкти розвитку бізнес-інфраструктури. У табл. 2 продемонстровано взаємозв’язок складових механізму, відповідальних інституцій та інструментів управління на кожному рівні впливу, створюючи чітку методологічну основу для планування, координації та моніторингу розвитку бізнес-середовища регіону.