Трансформація інститутів спільного інвестування у післявоєнний період: виклики та можливості для економіки України - Бикова, Адель Леонідівна; Лебідь, Андрій Ігорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Встановлено, що попит на інвестиційні ресурси зумовлює актуальність цієї проблематики, інтенсифікацію структурних реформ і стратегічний курс України на інтеграцію до європейського фінансового простору, що потребує адаптації регуляторної бази, удосконалення практик управління активами та розвитку інноваційних форм колективного інвестування. Метою дослідження є визначення ключових драйверів трансформації інститутів колективного інвестування, ідентифікація викликів, які обмежують їхню ефективність у повоєнних умовах, а також окреслення можливостей розширення їхнього внеску в національну відбудову та довгострокову економічну стійкість. Встановлено, що трансформація інститутів колективного інвестування у повоєнний період стане визначальним чинником формування траєкторії економічного відновлення України, оскільки масштаби відбудови вимагатимуть гнучких, прозорих і ефективних механізмів мобілізації капіталу. Обґрунтовано, що повоєнні соціально-економічні умови створюватимуть як системні обмеження, так і нові стимули для інституційної модернізації. Результати дослідження засвідчують суттєві зрушення в інституційному ландшафті колективного інвестування, зокрема переорієнтацію інвестиційних стратегій на сектори, пов’язані з відбудовою, посилення наглядових вимог, ширшу інтеграцію цифрових інструментів і диверсифікацію фінансових інструментів для залучення внутрішнього та іноземного капіталу. Дослідження демонструє зростання значущості моделей змішаного фінансування (blended finance), принципів інвестування, орієнтованих на ESG, та транскордонної співпраці, які в сукупності підвищують спроможність інвестиційних інститутів діяти в умовах турбулентності. Висновки підтверджують необхідність подальшої регуляторної конвергенції з європейськими стандартами, розширення ринкової інфраструктури та підвищення якості корпоративного управління як передумов посилення ролі інститутів колективного інвестування у відновленні економіки України.