Роль цифрових технологій у вдосконаленні механізмів управління бізнес-процесами інноваційних підприємств - Тіщенко, Ірина Валеріївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Дослідження аналізує вплив цифрових технологій, зокрема штучного інтелекту, Інтернету речей, великих даних, хмарних обчислень, блокчейну та роботизованої автоматизації, на трансформацію бізнес-процесів інноваційних підприємств. Зосереджено увагу на їхній ролі в адаптації до ринкових змін, підвищенні ефективності та створенні конкурентних переваг, з одночасним урахуванням викликів, таких як нестача кадрів, кіберризики та організаційний опір. Мета дослідження полягає в оцінці ролі цифрових технологій у вдосконаленні бізнес-процесів, розробці рекомендацій щодо їхньої інтеграції для оптимізації управління, прискорення R&D та захисту інтелектуальної власності, а також визначенні стратегій подолання супутніх бар’єрів. У роботі використано методи аналізу та синтезу для узагальнення наукової літератури, системний підхід для оцінки ролі технологій у трансформації управління та R&D, а також порівняльний аналіз для визначення їхніх ефектів. Дослідження базується на актуальних джерелах і практичних кейсах із різних галузей. Дослідження виявило, що штучний інтелект скорочує аналітичні процеси на 42%, Інтернет речей зменшує простої на 18%, великі дані підвищують ефективність на 28%, хмарні обчислення зростять продуктивність на 17%, блокчейн підвищує довіру партнерів на 62%, а RPA знижує витрати на 22%. У R&D цифрові двійники зменшують витрати на тестування на 35%, а платформи з блокчейн прискорюють розробку на 30%. Комплексне впровадження технологій забезпечує скорочення витрат на 25% і прискорення виведення продуктів на ринок на 20%. Дослідження доводить, що цифрові технології є ключем до трансформації бізнес-процесів, сприяючи автоматизації, оптимізації та захисту інновацій. Рекомендується інтеграція через навчання персоналу, зміну культури та посилення кіберзахисту. Майбутній розвиток, включаючи квантові обчислення та Industry 5.0, сприятиме створенню гнучких систем для лідерства на ринку. Ключові слова: цифровітехнології, бізнеспроцеси, інноваційніпідприємства, штучнийінтелект, Інтернетречей, великидані, хмарніобчислення, блокчейн.