Міжнародна економічна діяльність України в умовах трансформації глобалізаційних процесів - Павлова, Марія Дмитрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
У статті досліджено трансформацію сучасної глобалізаційної моделі та її вплив на розвиток міжнародної економіки й міжнародної економічної діяльності України. Проаналізовано ключові зміни у сфері міжнародної торгівлі, руху капіталу, технологічного трансферу та інституційного регулювання в умовах посилення геоекономічної нестабільності, цифровізації та регіоналізації світового господарства. Визначено особливості функціонування України як відкритої економіки в системі міжнародних економічних відносин, охарактеризовано вплив глобалізаційних трансформацій на зовнішньоекономічні зв’язки держави. Окрему увагу приділено ролі євроінтеграційного вектора, сучасному стану міжнародної економічної діяльності України, а також викликам і перспективам її розвитку в умовах глобальних трансформацій. Обґрунтовано необхідність структурної перебудови економіки, диверсифікації експорту та вдосконалення інституційного середовища як ключових передумов підвищення конкурентоспроможності України у світовій економіці.