Освітній аспект нової урбаністики та проєкти розвитку громад - Омельяненко, Олена Миколаївна; Омельяненко, Віталій Анатолійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Освіта дорослих має величезний потенціал для розвитку громад, підтримки соціальної згуртованості, професійної адаптації та відновлення після криз. Метою дослідження є визначення перспективних векторів освітньої політики та публічного дискурсу в громадах з позицій нової урбаністики. Розглянуто основні ідеї та принципи нової урбаністики, що впливають на попит на освітні продукти. Визначено, що сучасні освітні заклади (школи, університети, центри неформальної освіти) вже не обмежуються класичними ролями передавання знань, вони стають відкритими хабами взаємодії, де відбувається обмін досвідом між поколіннями, культурами, професіями. Освітній компонент у парадигмі нової урбаністики набуває стратегічного значення, перетворюючись із супровідного елементу розвитку на його ключовий інструмент. Освіта виступає не лише середовищем формування знань, а й механізмом проєктної взаємодії, у межах якої виробляються рішення для просторової, соціальної та економічної трансформації громад. З огляду на це виникає потреба в системному осмисленні взаємозв’язків між освітніми практиками, проєктними підходами та формуванням інноваційних спільнот. Для відображення цієї логіки запропоновано структурно-логічну модель освітнього потенціалу нової урбаністики, що демонструє механізми інтеграції навчання, партнерства та інновацій у процес стратегічного розвитку громад. Представлено систематизовані типи освітніх проєктів у новій урбаністиці, що включає більше форматів, їх описів і прикладів із акцентом на простір, партисипацію, соціальну інклюзію та інновації. Наведено приклади освітніх проєктів у громадах, що реалізуються в контексті нової урбаністики в Україні. Визначено ключові напрями освіти дорослих в контексті нової урбаністики. Запропонована концепція просторово-інтегрованого навчання для дорослих у новій урбаністиці та визначено її ключові принципи. Розглянуто ідею «корисного фахівця для громади» – людини, чия професійна діяльність поєднує експертність, соціальну емпатію, міждисциплінарність і локальну включеність. Наведено приклади корисних фахівців для громади, їх ролі, навички та приклади застосування.