Роль командного менеджменту в оптимізації інвестиційних стратегій зовнішньоекономічної діяльності підприємств: інноваційні підходи в умовах глобальної невизначеності - Живко, Зінаїда Богданівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
У статті досліджено ключову роль командного менеджменту як інструменту оптимізації інвестиційних стратегій підприємств у сфері зовнішньоекономічної діяльності в умовах високої глобальної невизначеності. Обґрунтовано, що сучасне економічне середовище характеризується стрімким зростанням турбулентності ринків, посиленням геополітичних ризиків, прискореною цифровою трансформацією, фрагментацією та перебудовою глобальних логістичних ланцюгів, волатильністю сировинних і фінансових ринків, а також зміною торговельних бар’єрів і санкційних режимів. Ці фактори суттєво ускладнюють традиційні підходи до формування та реалізації інвестиційних рішень, вимагаючи принципово нових управлінських механізмів. Показано, що командний менеджмент, побудований на принципах колективної відповідальності, міжфункціональної та крос-культурної взаємодії, гнучкого адаптивного лідерства й постійного навчання, дозволяє суттєво підвищити адаптивність підприємства до зовнішніх шоків. Такий підхід забезпечує швидше реагування на зміни кон’юнктури, ефективніше управління інвестиційними портфелями та зниження рівня стратегічних помилок. Особливу увагу приділено сучасним інноваційним методам організації командної роботи: впровадженню Agile- та Scrum-практик у стратегічному плануванні, використанню цифрових платформ колаборації (Microsoft Teams, Asana, Miro, Slack тощо), інтеграції систем підтримки прийняття рішень на базі бізнес-аналітики, big data, штучного інтелекту та машинного навчання. Емпірично доведено, що комплексне застосування цих інструментів сприяє суттєвому підвищенню точності прогнозування ринкових трендів і валютно-курсових коливань, якіснішій оцінці та управлінню інвестиційними ризиками, а також формуванню більш стійких і збалансованих інвестиційних стратегій, орієнтованих на довгострокову присутність на зовнішніх ринках. На основі проведеного аналізу запропоновано концептуальну модель командного менеджменту для підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Модель інтегрує три основні виміри: стратегічне бачення та узгодженість цілей, інноваційну культуру та технологічну забезпеченість команд, а також високу адаптивність до глобальних змін і турбулентності. Запропонована модель включає п’ять ключових блоків: формування крос-функціональних інвестиційних команд, впровадження ітеративного планування, постійний моніторинг і перегляд портфеля, використання data-driven підходів до оцінки ефективності та розвиток культури психологічної безпеки в команді. Отримані результати мають як теоретичне, так і практичне значення. Вони можуть бути використані керівниками компаній, інвестиційними аналітиками та консультантами для вдосконалення управлінських практик, підвищення ефективності розподілу ресурсів, зміцнення конкурентних позицій на міжнародних ринках та забезпечення сталого довгострокового розвитку підприємств в умовах нестабільного глобального економічного середовища.