Механізм формування інтелектуально-інноваційних детермінант регіонального розвитку в умовах креативної економіки - Перепелюкова, Олена Василівна; Гриневич, Людмила Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
В статті досліджено особливості механізму формування інтелектуально-інноваційних детермінант регіонального розвитку. Визначено, що основна мета статті полягає у розробці механізму формування інтелектуально-інноваційних детермінант регіонального розвитку в умовах креативної економіки. Методологічну основу дослідження становлять системний та інституційний підходи, методи порівняльного аналізу та узагальнення. Обґрунтовано, що на сьогодні в Україні, не зважаючи на значні здобутки в питаннях використання креативного сектору в регіональному розвитку, існує проблематика низького рівня співпраці між бізнесом за закладами освіти (науки) в питаннях впровадження креативних проєктів. На основі узагальнення теоретичних здобутків було встановлено, що формування такого механізму здійснюється на основі використання системного підходу, методології регіонального розвитку, яка містить принципи, методи, функції, розробку сценаріїв, які дозволяють формувати напрями щодо регулювання регіональних процесів. Виокремлено основні етапи формування механізму інтелектуально-інноваційних детермінант регіонального розвитку, які містять послідовність виконання заходів, які дозволяють ефективно запровадити формування та використання означеного механізму. Удосконалено складові механізму формування інтелектуально-інноваційних детермінант регіонального розвитку, які включають принципи, методи, завдання, суб’єктно-об’єктну складову та моніторинг ефективності функціонування механізму. Обґрунтовано необхідність врахування особливостей сучасного регіонального відновлення та розвитку з огляду на несприятливу безпекову та економічну ситуацію в країні. Доведено необхідність підтримки на місцевому рівні малого та середнього бізнесу, який є основою розвитку креативної економіки та відновлення територіального розвитку в повоєнний період. В означеному встановлено, що на сьогодні для регіонів України, першочерговим завданням є відновлення інфраструктурного забезпечення постраждалих територій, з метою подальшого інноваційного розвитку на засадах впровадження креативних проєктів. Удосконалено механізм формування інтелектуально-інноваційних детермінант регіонального розвитку за рахунок виокремлення детермінант з урахуванням напрямів креативної економіки, що дозволяє розширити аналітичний бази дослідження.