Динаміка банківського кредитування пріоритетних галузей через призму державних цільових програм підтримки - Філіпенко, Олена Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Посилення макроекономічної нестабільності та структурні зрушення в економіці актуалізують проблему активізації банківського кредитування стратегічно важливих секторів господарства. Важливу роль відіграють державні цільові програми підтримки, спрямовані на стимулювання фінансових потоків, зниження кредитних ризиків і забезпечення сталого розвитку окремих видів економічної діяльності. Мета дослідження полягає в аналізі тенденцій кредитної активності банків у пріоритетних галузях економіки під впливом державних інструментів стимулювання та в оцінюванні результативності програм підтримки підприємств пріоритетних галузей економіки. Використано методи аналізу і синтезу для узагальнення теоретичних положень, статистичний метод для оцінювання динаміки кредитування, порівняльний аналіз для визначення структурних змін, графічний метод для наочного представлення результатів. Інформаційною базою стали офіційні статистичні дані та аналітичні матеріали. Виявлено збільшення обсягів банківського кредитування підприємств промисловості, аграрного сектору та енергетики як пріоритетних галузей економічного відновлення. Зафіксовано перерозподіл кредитного портфеля банків із перевагою частки виробничих секторів у загальному обсязі корпоративного кредитування. Обґрунтовано вплив механізмів часткового гарантування та компенсації процентних ставок на зниження ризиків фінансових установ і підвищення доступності позикових ресурсів. Визначено стримувальні чинники, серед яких воєнні ризики, обмежена платоспроможність позичальників та інституційні обмеження. Установлено, що державні цільові програми виступають ефективним інструментом активізації кредитних процесів і структурної трансформації економіки. Подальший розвиток інструментів державної кредитної підтримки потребує підвищення адресності державних цільових програм фінансування, прозорості використання фінансових ресурсів і розширення доступу до банківського кредитування для суб’єктів господарювання стратегічно важливих секторів економіки.